Vi har alt for travlt til efteruddannelse og kurser

Jeg ved efterhånden ikke hvor mange ledere jeg har talt med, der fortæller at deres virksomhed har brug for kvalificeret arbejdskraft og kompetenceløft.
Alligevel siger de....

…. ”Vi har ikke tid til kurser - Vi har ALT for travlt i produktionen !”….

👉  Efteruddannelse kan ses direkte på bundlinjen!

Det er glædeligt, at der lige nu er drøntravlt ude på de danske produktionsvirksomheder. Det er knap så glædeligt, at man ikke kan følge med, og at der er stor mangel på kvalificeret arbejdskraft. Selv om I har travlt er det en god ide, at tænke strategisk kompetenceudvikling.....

 

Erik Serup
Efteruddannelse og Kompetenceudvikling

Min påstand: I har IKKE tid (og råd) til at lade være!

Der er mange gode grunde til at arbejde med MÅLRETTET kompetenceudvikling
– og mange oversete gevinster for virksomheden.

Ikke at have tid til kompetenceudvikling er som at tisse i bukserne for at holde varmen,
her kan du se hvorfor:

 • Færre fejl og mindre spildtid
  De fleste virksomheder oplever synlige (og skjulte) omkostninger med håndtering af fejl og utilsigtede hændelser. Med de rette faglige og personlige kompetencer bliver produktionen mere effektiv og der opleves færre fejl og mindre spildtid.
 • Fasthold dygtige medarbejdere
  Det koster penge og tid til rekruttering, oplæring, ineffektivitet og fejl når en medarbejder forlader virksomheden - og en ny skal ansættes.Udvikling på jobbet er med til at fastholde og motivere dygtige medarbejdere.Der er tid og penge at spare, ved at opnå en lavere medarbejderomsætning, PLUS du kan lade medarbejderne vokse i din egen organisation (styrk virksomhedens DNA).
 • Færre arbejdsulykker og nærved-hændelser
  Gevinsten ved at fastholde dygtige medarbejdere er færre arbejdsulykker.
  ... Generelt er især to grupper særligt udsatte for arbejdsulykker: unge og nyansatte …
 • Tiltræk dygtige medarbejdere
  Når du investerer i kompetenceudvikling, tiltrækker du dygtigere medarbejdere fra andre virksomheder.

2 nemme og hurtige efteruddannelses tiltag I kan sætte i gang - selvom I har travlt!

Når I sætter efteruddannelse i gang, skal det give mening og understøtte jeres dagligdag.
Ellers kommer du bare til at skabe frustration og stress hos medarbejderne.

👉  Her er to effektive tiltag du nemt kan sætte i gang - selv om I har travlt:

Effektiv Sidemandsoplæring

Når I ansætter nye medarbejdere - eller beder en medarbejder udføre nye opgaver - i produktionen giver en struktureret og effektiv sidemandsoplæring hurtigt resultater i form af færre fejl, en højere produktivitet og effektivitet.

En solid faglig viden er ikke nok, når vi taler sidemandsoplæring.

En god og effektiv sidemandsoplæring kræver først og fremmest kendskab til hvordan andre tilegner sig viden, hvordan man motiverer og gør sig forståeligt – selvom opgaven kan være kompleks. Samt hvordan man sikrer at den overførte viden er forstået.

Find et par dygtige medarbejdere (med gode menneske-egenskaber) og giv dem et kursus i  ”Sidemandsoplæring (40373) – 2 dage” eller ”Jobinstruktion, oplæring af produktionsmedarbejder (48005) – 2 dage”. Du kan også med fordel tage et kig hos en af de private kursusudbydere i f.eks. TWI-metoden (Training Within Industry).

Efteruddannelse og Kompetenceudvikling
Efteruddannelse og Kompetenceudvikling

Styrk læse- og skrivefærdighederne – det betaler sig lynhurtigt !

Hvis din virksomhed ligner gennemsnittet, så har du cirka 7 - 10% ordblinde i din produktion samt op imod 50% som vil have glæde og gavn af at blive bedre til at læse og forstå det de læser. (De læser og skriver på under 9. klasses niveau).

Erfaringerne fra virksomheder der styrker medarbejdernes læse- og skrivefærdigheder med undervisning og IT-værktøjer er, at de sparer 12-25 minutter pr. dag hos de medarbejdere der er udfordret.

👉 Det svarer til 43-90 ekstra produktionstimer om året pr. medarbejder du har hjulpet med undervisning.

At styrke læse- og skrivefærdigheder betyder færre fejl og misforståelser i produktionen, samt det styrker jeres interne kommunikation og samarbejde.

Kurserne udbydes som ”Forberedende Voksenundervisning” samt som ”Ordblindeundervisning for voksne”. Typisk er man på kursus 3 timer om ugen i ca. 12 uger.

Undervisningen kan også foregå uden for normal arbejdstid – så det ikke påvirker jeres daglige produktion. Undervisningen er gratis – og der er gode tilskudsmuligheder, blandt andet fra Kompetencefonde.

Tænk langsigtet allerede nu

Det er en god idé at tænke langsigtet for eksempel  ”Har vi de kompetencer, der skal til for at være effektive og konkurrencedygtige - nu og i fremtiden?”

Det kan kræve en mere målrettet tilgang, samt større og længerevarende uddannelsesforløb, at støtte op om virksomhedens langsigtede mål. Men det er det værd !

Et godt sted at starte er altid med at løfte læse-, skrive-, regne- og it-færdighederne hos medarbejderne.

Derefter at kigge på faglige kurser samt skal vi have løftet nogle flere fra ”tillært” til faglært?

Efteruddannelse og Kompetenceudvikling
Efteruddannelse og Kompetenceudvikling

Dine medarbejdere kan optimere produktionen

En del produktionsvirksomheder har stor succes med at uddanne deres medarbejdere til Industrioperatør, hvor medarbejderne blandt andet lærer at optimere produktionen og undgå spild, dvs. en bedre bundlinje til virksomheden.

Du kan give de unge ufaglærte en kort erhvervsuddannelse til Produktør, en uddannelse med svendebrev. Det er en praktisk orienteret basisuddannelse indenfor produktion, hvor man får en diverse certifikater samt viden om produktion. Der kan bygges ovenpå uddannelsen senere hen.

Book et uforpligtende online møde

Overvejer du, at sætte strategisk kompetenceudvikling på dagsorden, så lad os så lad os tage en uforpligtende snak om hvordan jeg kan hjælpe jer med strategi og motivationsprocessen (også selvom I ikke har tid til efteruddannelse og kurser lige nu).

Rul til toppen